En ung skolegutt går alene på skoleveien. Foto: Øivind Haug

Alternativt budsjett

Vi prioriterer skolebøker og bærekraft

Hole kommune står overfor en krevende tid. I denne budsjettprosessen skal vi fordele skattebetalernes penger på best mulig måte slik at folk kan leve gode liv. 

Befolkningen blir eldre, vi sliter med vekst innen både mennesker og næring - et samferdselsprosjekt gir håp, men spaden er ikke i jorden enda - og vi har store spørsmål som må avklares og som krever prioritet. 

Det er altså et stort ansvar som ligger på oss. 

Vi ser at det nå står mellom det å kutte i velferden vår, eller finne midler for å trygge økonomien. Vi velger det siste.  

Arbeiderpartiet, Sv, Krf og Miljøpartiet har derfor samlet seg om et budsjettforslag som har til hensikt å bygge opp igjen en bærekraftig økonomi og finansiere skolebøker til bygdas barn og ungdom.

Vi vil ta oss råd til å finansiere læremidlene de neste fire årene. Barna i Hole skal ha både skolebøker og god skole, men det koster penger. 

Vi har alle muligheter til å skape et fremtidsrettet og enda bedre kommunalt tilbud enn vi har i dag, også et tilbud som er godt om 10-15 og 20 år. 

Men det får vi ikke til uten penger. Derfor foreslår vi en moderat eiendomsskatt.

Som opposisjon kunne vi valgt en mer populistisk vei, men dette er et ansvarlig budsjett for Hole - et budsjett som sørger for at vi kan bestå som egen kommune, og et budsjett for at alle holeværingene kan ha gode liv fra vugge til grav. 

Det er på tide å ta grep om økonomien til kommunen vår. Vi trenger penger til fremtidens investeringer og velferdstilbud, også må vi understreke vårt kommuneslagord, eventyrlig fortid - eventyrlig fremtid.

Dette må også gjelde i den økonomiske politikken.

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet de Grønnes alternative forslag. 

Kommunaldirektørens forslag støttes med følgende tillegg og endringer:

Nytt punkt 3:

3. Eiendomsskatt

a) Eiendomsskatt innføres f.o.m. 2022 med 1 promille og bunnfradrag på 400.000, og økes til 2 promille og med bunnfradrag på 800.000 for 2023 og 2024.

b) Det budsjetteres med 1 mill til taksering og andre utgifter til implementering i 2021 og i 2022.

c) Det budsjetteres med inntekter fra eiendomsskatt med 7,5 mill kr i 2022, og 12 mill i 2023 og i 2024.

Nytt punkt 4:

4. Styrking av oppvekst, skole

Utgifter til oppvekst, skole, økes med midler øremerket fornying skolemateriell slik:

2021: 1 mill kr, 2022: 3 mill kr, 2023: 4 mill kr og 2024: 1,5 mill kr

Nytt punkt 5:

5. Endringer i avsetning til disposisjonsfond.

I 2021 reduseres avsetting til disposisjonsfond med 2 mill kr, i 2022 økes avsetting til disposisjonsfond med 3,5 mill, i 2023 økes avsetting til disposisjonsfond med 8 mill kr og i 2024 økes avsetting til disposisjonsfond med 10,5 mill kr.

Punkt 6 (dvs punkt i kommunedirektørens forslag) endres til:

6. Årsbudsjett 2021 og økonomiplan 2021-2024 vedtas slik det framgår av budsjettdokumentet – bevilgningsoversikter kap 8 med de endringer som følger av nye punkt 3, 4 og 5. Rammene gis til tjenesteområdene som netto budsjettbeløp.

Nora Prøsch Meier, Jørn-Inge Frøshaug, Tom Olsen og Kristin Victoria Jansen.

Bygdas barn og unge fortjener moderne skolebøker. Det er en investering i fremtiden.